Filma Ērglis

Ritini

Žurnālista Anša Pūpola dokumentālā filmas “Ērglis” ir spilgts mūsdienu situācijas atspoguļojums Latvijas mežos, izceļot sarežģītās meža īpašnieku un vides aktīvistu attiecības.

Abas puses bieži vien iesaista politiskās partijas un pat tiesu, lai īstenotu savas intereses un savā labā noskaņotu sabiedrību.

“Latvijā ir vairāk nekā 100 tūkstoši meža īpašnieku, kuriem ikdienā nākas saskarties ar virkni absurdu situāciju. Piemēram, zemju īpašniekiem gadu desmitiem var tikt būtiski ierobežota saimnieciskā darbība, jo kādreiz kādā no kokiem ir bijusi ligzda,” stāsta A. Pūpols.

Filmā tiek meklētas atbildes uz to, pēc kādiem principiem Latvijā tiek plānoti un īstenoti miljonos vērti vides projekti. Tiek pētīts, kā vides organizāciju finansējums pēdējo gadu laikā ir audzis un kā ir pieaugusi šo organizāciju ietekme. Tieši vides organizācijas, kas dažkārt ir visai cieši saistītas ar atsevišķiem politiskajiem grupējumiem, Latvijā nosaka to, kādi vides projekti tiks īstenoti, un pašas tos arī īsteno, secina A.Pūpols.

Autors pievērš uzmanību tam, ka Eiropas jaunajam zaļajam kursam ir arī savas ēnas puses, kas paver visai plašas iespējas dažādiem politbiznesiem un savtīgu interešu īstenošanai. “Tāpat Latvijas iedzīvotājiem ir būtiski zināt, ka mūs visus sagaida jauni būtiski maksājumi par gaisu, ūdeni un zaļu dabu,” uzsver A. Pūpols.

Submit a comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *