Eksportētāji

Ritini

“Olainfarm RUS” peļņa 2023.gadā trīskāršojusies

AS “Olainfarm” Krievijas meitasuzņēmuma “Olainfarm RUS” peļna 2023.gadā pieaugusi par 272% un bija 55 miljoni rubļu jeb nedaudz vairāk par 500 tūkstošiem eiro. Audzis arī uzņēmuma aprozījums. Tas ir sasniedzis 771 miljonu rubļu jeb nepinus 8 miljonus eiro.

Par to liecina paša uzņēmuma publiskotie dati Krievijas finanšu dienestiem, kurus atrada portāls Namelo.lv

AS “Olainfarm” Krievijas meitasuzņēmuma “Olainfarm RUS” finanšu rādītāji liecina par strauju pieaugumu kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Tie auguši arī 2022.gadā. Tad ieņēmumi pieauga trīskārt un sasniedza 6,7 miljonus eiro, peļņa – 140 000.

Tomēr veselības ministram Hosamam Abu Meri Olainfarm pārstāvji apgalvojuši, ka tirdzniedzību ar zālēm Krievijā pamazām samazina un tuvākajos divos gados izbeigšot pavisam.

“Un viņi man parādīja, un viņi ir gatavi iet publiski pateikt, ka viņi kopš kara ir ļoti būtiski samazinātu to eksportu. Un viņi turpinās dažu gadu laikā pilnīgi apturēt.,” intervijā Nemelo.lv teica ministrs.

Portāls arī noskaidrojis, ka uzņēmums “Olainfarm” 2023.gadā uzsācis sadarbību ar Krievijas labdarības organizāciju “Bērni – taurenīši”.

Šīs sabiedriskās organizācijas vadītāja Aļona Kuratova publiskās intervijās stāsta, ka saņēmusi Valsts prezidenta grantu, lai īstenotu darbību Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainā.

“Jā, jaunās teritorijas mums ir jauni izaicinājumi. Mēs pēdējā gada laikā cieši komunicējam ar medicīnisko sabiedrību, kuriem ir milzīgs pieprasījums pēc ekspertīzes. Tagad mēs saņēmām grantu no prezidenta grantu fonda Kā reizi šī projekta realizācijai. Es domāju, ka 2024.gads būs pagrieziena gads attiecībā uz pieeju tādiem pacientiem jaunajās teritorijās,” stāsta KUratova.

Organizācijai “Bērni taurenīši” ir līgums ar Krievijas Veselības ministriju, kas fondam piešķir naudu. FInansējumu fondam atvēl arī Krievijas reģionu administrācijas. Tāpat Kuratova iesaistījusies prezidenta PUtina izveidotajā labdarības forumā Labestības loks, kuru vada ar Krievijas diktatora rīkojumu iecelts pareizticīgo mācītājs Aleksandrs Tkačenko. Fonda uzraudzības padomē Putins nozīmējis savu pilnvaroto bērnu tiesību jautājumos Mariju Ļvovu Belovu, kuru reizē ar viņu gaida Hāgas starptautiskais tribunāls par noziegumiem pret cilvēci, organizējot bērnu izvešanas no okupētās Ukrainas daļas.

Kuratovu Krievijas dienesti izmanto sabiedrības saliedēšanas pasākumos. VIņa ir bijusi Krievijas Sabiedriskās palātas locekle. Šī organizācija piedalījās pseidorefendumu rīkošanā Zaparožjes un Donbasa apgabalos.

Kuratovas labdarības organizācijai ir arī privāti ziedotāji. VIņa pati lepojas ar miljons dolāru dotāciju no oligarha Ališera Usmanova, ir iesaistījusies Vladimira POtaņina Labdarības fonda apmācības programmās. Un kopš pērnā gada sabiedriskajai organizācijai Bērni taurenīši ir jauns sadarbības partneris – Krievijas uzņēmums Olainfarm RUS, kas ir meitasuzņēmums Latvijas akciju sabiedrībai OLAINFARM un nodarbojas ar Olainē ražoto zāļu tirgošanu Krievijā. Krievijas meitasfirmami ir 77 darbinieki un birojs Maskavā.

Par Olainfarm sadarbību ar Bērni taurenīši liecināja ieraksts mājaslapā Olainfarm.ru. Tur izskaidrots, ka Olainfarm palīdz vākt šai organizācijai ziedojumus, izmantojot speciālu zāļu mārketinga sistēmu Doktora akadēmija. Šo izglītojošo programmu radījis uzņēmums Olainfarm kopā Krievijas Jauno medicīnas speciālistu asociāciju.

Uzņēmums jau iepriekš ir saņēmis publiskus pārmetumus par tirdzniecību ar kara laikā. Pēc publikāciju sērijas Jauns.lv Jau vairāk kā mēnesi nav pieejama uzņēmuma Olaifarm RUS mājaslapa.

Par to, lai Eiropas zāles varētu Krievijā nonākt netraucēti, rūpējas, Krievijas prezidenta fonda Labestības loks vadītājs Tkačenko, ar kuru kopā strādā Olainfarm sadarbības partere no labdarības organizācijas “Bērni taurenīši” Kuratova.

Ar Krievijas prezidenta rīkojumu dibinātās organizācijas “Labestības loks” vadītājs Aleksandrs Tkačenko: “Martā mēs redzējām farmācijas izplatītāju bažas, kuri cenu kāpuma laikā atteicās parakstīt kontraktus. Kad slēdza robežas un ieviesa sankcijas, tiem nācās meklēt veidus, Kā mainīt loģistiku. Protams, tas mums radīja virkni grūtību. Bet beigās neviens ražotājs neatteicās piegādāt krievijai medicīnas preperātus. Šīs problēmas tiek risinātas, Un fonds iegulda milzīgu enerģiju, lai pārrāvuma piegādēs nebūtu.”

Olainfarm saknes Krievijā ir dziļākas, nekā līdz šim tika uzskatīts. Tā ne tikai tirgo zāles, bet arī ir makdsājis Krievijas uzņēmumam par savu ražoto zāļu preču zīmi, kas, kā izrādās, uzņēmumam nav piederējusi. Prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzību bijušajai Olainfarm valdes loceklei Milanai Bilevičai, kuru tur aizdomās par krāpšanos ar uzņēmuma akciju tirgošanu. Savu vainu uzņēmēja neatdzīst un atceras, kā viņas laikā ražoja zāles ar Krievijas uzņēmumam piederošu preču zīmi.

Bijusī Olainfarm valdes priekšsēdētāja Milana Beļeviča: Un varu teikt, ka tā brīža situācijā es konstatēju, ka īstenībā uz dažām preču zīmēm īpašuma tiesības nepieder rūpnīcai, bet citiem subjektiem, kas reģistrēti Krievijā.

LTV raidījumā 1:1 uzņēmuma Padomes priekšsēdētājs Jānis Buka paauda pārliecību, ka Olainē ražotās zāles pie Krievu zaldātiem nenonāk. Taču to nav iespējams pārbaudīt, jo Krievijas armijas zāļu iepirkums ir slepens. Krievijas reģionu administrācijām ir atļauts iepirkt zāles pastāvīgi. Turklāt zāles frontes līnijā var nonākt arī nejauši. Aptiekās, kas tirgo Olainfarm produkciju, Krievijas Z patrioti rīko žāļu vākšanas akcijas.